header-logo2.jpg

10 zakona održanja dobrih odnosa u stanu


1) Red


"Sredi za sobom". Uvek se trudi da ne ostavljaš za sobom lom u kuhinji i kupatilu. Sitnice koje se ponavljaju svakog dana mogu postati kap u prepunoj čaši.
Za neke krupnije operacije sređivanja zajedničkih delova stana, najbolje je organizovati zajedničke radne akcije ili ih obavljati naizmenično.

 

 

2) Čist račun, duga ljubav


Redovno plaćaj svoj deo kirije i računa za struju, vodu, internet, ... I među cimerima važi pravilo: čist račun, duga ljubav!

 

 

3) Posete


Trudi se da izbegavaš iznenadne posete koje bi mogle da smetaju cimerima - žurka od 50 ljudi u jednoj sobi dok cimer sprema ispit u susednoj može lako da naruši dobre odnose.

Najčešći problem je momak ili devojka cimera koji se postepeno od povremenih poseta potpuno usele u stan. Ukoliko to cimerima smeta, treba izbegavati tu situaciju, ili što je još i bolje: poželeti dobrodošlicu momku ili devojci i prihvatiti ih kao još jednog cimera - na taj način se smanjuju svačiji troškovi a i poboljšava atmosfera.

 

 

4) Lični prostor


Veoma bitna stvar je da svako ima svoj lični prostor (idealno bi svaki cimer trebalo da ima svoju sobu). Poštovanje privatnosti svakog od cimera je neophodno za dobre odnose.

 

 

5) Ravnopravnost


U slučaju da je soba jednog od cimera manja od ostalih, pokušajte da to nadoknadite na neki način: možete menjati sobe na svakih par meseci, cimer sa manjom sobom može plaćati srazmerno manju kiriju, mogu mu se ustupiti plakari u zajedničkom prostoru, ...

Bitna stvar je da se svi cimeri osećaju ravnopravnim.

 

 

6) Telefon


Ukoliko delite telefonsku liniju, uzmite detaljni listing. Ako svaki cimer plaća samo ono što potroši, nema prostora za konflikte.

 

 

7) Poštovanje


Uvek se trudi da imaš barem minimum poštovanja prema cimerima: kucaj pre nego što ulaziš u njegovu ili njenu sobu, ne ulazi im u sobu dok nisu tu, ne testiraj jačinu svog stereo uređaja dok spavaju i ne pravi rejvove u stanu dok spremaju ispite. Trudi se da ne činiš bilo šta što ne bi voleo da oni tebi čine.

 

 

8) Prilagođavanje


Trudi se da ne biraš cimere koji ti deluju mnogo različitim od tebe. Život u zajednici se zasniva na organizaciji svakodnevnog života - ukoliko su cimeri suviše različiti i imaju različite definicije privatnosti i poštovanja, od organizacije svakodnevnog života neće biti ništa.

 

 

9) Tolerancija


Kao i ti, i tvoj cimer ima svojih dobrih i loših trenutaka. U takvim situacijama, tolerancija je vrlo bitna.

 

 

10) Štednja


Trudite se da neke osnovne potrebštine kupujete zajednički - na taj način se mogu znatno smanjiti troškovi života.